Armand Duplantis om pressen på sig själv

TOKYO. Mondo Duplantis är bättre än någonsin, enligt pappa och tränare Greg.

Men pressen finns där hela tiden – redan inför kvalet.

– Det är konstigt, men 5,75 i ett kval kan kännas mycket högre än det borde om det tar sig in i huvudet på dig, säger han.

Efter en trög start kommer guldchanserna tätt när friidrotten inleds. Daniel Ståhl är först ut med kval på fredag och på lördag går Armand Duplantis ut på banan för stavkval.

– Vi sitter i samma båt, vi är här med press på oss. Favoriter i våra grenar som ska ta medalj och helst guld, säger Duplantis.

Hans pappa Greg säger att dagarna på förlägret i Fukuoka har cementerat bilden av att Mondo är i sitt livs form.

– Det är en härlig känsla. Det här är den stora dansen och då vill man känna sig bra, säger Mondo.

”Kommer vara stress och press”

Under OS har annars press och prestationsångest varit ett övergripande tema under OS. Duplantis erkänner att han känner av den också som Sveriges största guldhopp.

– Det är lite stressigt så klart. Det är den största tävlingen i mitt liv och pressen är stor på mig men den största pressen kommer från mig själv. Jag har hoppat i hela mitt liv för det här ögonblicket. I hela mitt liv har jag velat gå för guld på ett OS.

– Det kommer vara stress och press för det är så viktigt för mig, men det får inte bli överväldigande. Det har det inte blivit ännu, säger Duplantis.

Men innan medaljkampen börjar ska ett kval klaras av. En alldeles särskild slags press där det inte finns något att vinna för en hoppare som Duplantis.

”Inte det roligaste”

– Kval är inte det roligaste, du måste upp tidigt och du måste hoppa en viss höjd. Oavsett om det krävs 5,80 eller en lägre höjd som jag normalt sett klarar kan allt hända i idrott, säger han och fortsätter:

– Det är konstigt, 5,75 i ett kval kan kännas högre än det borde om det tar sig in i huvudet på dig. Det beror mycket på vilken inställning du har. Jag ska bara försöka hoppa som vanligt.

Direktkvalhöjden är alltså satt till 5,80. Men det är inte aktuellt att gå direkt på en kvalhöjd. Duplantis vill använda tävlingen till att vänja kroppen vid arenan och tävlingssituationen efter tre och en halv vecka på träningsbanan.

– Jag kommer försöka få till några hopp. Det är inte hela världen om jag hoppar tre hopp när vi har två heldagars vila. Det handlar om att ha fokus och klara i första försöket, säger han.

Herrarnas stavkval inleds natten mot lördag, 02.40, svensk tid.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Mondo Duplantis med mamma Helena och pappa Greg i Tokyo.
Publisert: